MOOTTORIPYÖRÄKOULUTUS

A,A1

Moottoripyöräkoulutuksessa käytössäsi on autokoulun moottoripyörä sekä turvalliset ajovarusteet, pakollinen kypärä ja motoristin turvallisuuden kannalta tärkeät ajopuvun, jalkineet ja ajohanskat. Moottoripyörällä ajaminen eroaa täysin autolla ajamisesta ja vaatii erityistaitoja. Turvallinen harjoittelu ammattitaitoisen kouluttajan kanssa on paras tie motoristiksi.

A1-luokan ajokortti

Ikäraja 16 vuotta

Moottoripyörät, joiden sylinteritilavuus on enintään 125 cm3 (cm3) ja teho enintään 11 kW.

Tutkintoon pääsyn edellytyksenä olevat vähimmäisopetusmäärät:
- Teoriaopetus 12 tuntia
- Ajo-opetus 9 tuntia

Kun A1-luokan ajokortin omaava henkilö täyttää 18 vuotta, hän voi muuttaa ajokortin A-luokan kortiksi ilman erillistä tutkintoa tai opetusta. Uusi ajokortti haetaan oman asuinkunnan poliisin ajokorttitoimistosta. Ensimmäiset kaksi vuotta (henkilön ollessa 18–19-vuotias) se oikeuttaa ajamaan enintään 25 kW (34 hv) tehoista moottoripyörää, jonka tehopainosuhteen on oltava alle 0,16 kW/kg. Seuraavan kahden vuoden kuluttua (henkilön täytettyä 20 vuotta) tämä rajoitus poistuu automaattisesti.

A-luokan ajokortti

Ikäraja 18 vuotta

Muut kuin A1-luokan moottoripyörät, paitsi 20 vuoden ikään saakka saa pyörän teho olla enintään 25 kW (34 hv) sekä tehopainosuhde alle 0,16 kW/kg.

Tutkintoon pääsyn edellytyksenä olevat vähimmäisopetusmäärät:
- Teoriaopetus 12 tuntia
- Ajo-opetus 9 tuntia

Tai jos henkilöllä on ennestään autonajokortti (B-luokka):
- Teoriaopetus 6 tuntia
- Ajo-opetus 6 tuntia

Voidakseen suorittaa suoraan "rajoittamattoman, ison A:n" on henkilön oltava vähintään 21 vuoden ikäinen. Opetus ja tutkinto suoritetaan isolla pyörällä. Tällöin vähimmäisopetusmäärät ovat:
- Teoriaopetus 6 tuntia
- Ajo-opetus 6 tuntia